Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Illustrasjonsbilde av verneutstyrIllustrasjonsbilde av verneutstyr

Slik sikrer du godt vern på arbeidsplassen

Vi tilbringer store deler av livet vårt på jobb. Da sier det seg selv at det må være et trygt sted å oppholde seg, der alle føler at de kan utføre oppgavene sine på en sikker måte. For å skape et miljø som fremmer trivsel, helse og sikkerhet, og sikre tilstrekkelig vern på arbeidsplassen, er det flere ting du som arbeidsgiver kan gjøre. Her gir vi deg noen tips!

På norske arbeidsplasser skjer det hvert år ulykker som fører til økonomiske tap, omdømmetap, alvorlige personskader og i verste fall død. Det er derfor svært viktig at alle bedrifter har på plass gode HMS-retningslinjer samt tydelige instrukser for hvordan man bruker maskiner, utstyr, arbeidsredskaper og personlig verneutstyr. På den måten reduseres risikoen for ulykker og skader, og man skaper et tryggere arbeidsmiljø for alle. La oss først ta en kikk på hvilke lover og regler som gjelder for vern.

Lover og regler for vern på arbeidsplassen

HMS-arbeid er ikke noe som er frivillig for norske virksomheter, men tvert imot noe som er regulert i arbeidsmiljøloven. For å ivareta sikkerheten på arbeidsplassen skal du som arbeidsgiver sørge for at det utføres systematisk arbeid innen helse, miljø og sikkerhet (HMS) på alle plan i virksomheten. Du skal også

  • sette mål for virksomhetens HMS-arbeid
  • kartlegge farer og vurdere risikoforhold i virksomheten og iverksette tiltak for å redusere disse
  • innføre rutiner for å avdekke og rette opp avvik
  • sørge for løpende kontroll med arbeidsmiljøet og arbeidstakernes helse
  • overvåke og gjennomgå det systematiske HMS-arbeidet for å sikre at det fungerer som forutsatt

Det er med andre ord arbeidsgiver som har ansvaret for at virksomheten jobber systematisk med HMS, og at dette arbeidet følger kravene som stilles i loven. Dette må imidlertid gjøres i samråd med de ansatte. Sett derfor opp en handlingsplan for hvordan dere skal gjennomføre tiltakene, hvem som har ansvaret for gjennomføringen – og innenfor hvilke frister arbeidet skal være gjennomført.

En sikker arbeidsplass gagner alle

Å investere i sikkerhet på arbeidsplassen vil gagne både de ansatte og virksomheten som helhet på flere områder. I tillegg til den reduserte risikoen for ulykker og personskader gir et sikkert arbeidsmiljø de ansatte følelsen av trygghet og velvære, med økt trivsel, lavere stressnivå og bedre fysisk og mental helse som resultat. Dette bidrar i sin tur til høyere arbeidsglede, økt produktivitet og lavere sykefravær – en suksessoppskrift på motiverte og fornøyde ansatte.

Bedrifter som tydelig prioriterer HMS og velværet til sine ansatte, oppnår samtidig et positivt omdømme blant kunder, samarbeidspartnere og resten av samfunnet for øvrig. På den måten fremstår bedriften som mer attraktiv for talentfulle ansatte på leting etter ny jobb, noe som legger til rette for en bærekraftig arbeidskultur som styrker bedriftens konkurransekraft og langsiktige suksess. Å prioritere sikkerhet og trivsel på arbeidsplassen kan dermed være en stor strategisk fordel som kan resultere i økt lønnsomhet på sikt.

Person med vernebriller på fabrikk
Person i engangsbeskyttelsesutstyr

Arbeidsklær og verneutstyr som beskytter de ansatte

Å bruke korrekt arbeidsbekledning er en viktig del av sikkerheten på arbeidsplassen. Arbeidsklær og verneutstyr skal gi beskyttelse mot spesifikke farer som kjemikalier, støy, varme, kulde, skarpe gjenstander eller elektrisitet. Eksempler på slikt verneutstyr kan være åndedrettsvern, en flammehemmende kjeledress, slitesterke monteringshansker eller hørselsvern som beskytter mot skadelig støy.

Uavhengig av bruksområde er det avgjørende at arbeidsklærne og verneutstyret holder god kvalitet, tilbyr høy komfort og er egnet for de ulike arbeidsoppgavene som skal utføres. Sørg for at arbeidstakeren gjøres kjent med farer som kan være forbundet med arbeidet, og sikre at vedkommende får nødvendig opplæring. Som arbeidsgiver er det ditt ansvar å sørge for at personlig verneutstyr som brukes på arbeidsplassen, til enhver tid gir fullt forsvarlig vern. Påse derfor at det personlige verneutstyret

  • ikke medfører økt risiko ved bruk
  • passer eller kan tilpasses arbeidstakeren
  • er tilpasset de aktuelle arbeidsforholdene
  • ikke lett antennes eller smelter der det foreligger slik risiko

Hvis arbeidstakeren må bruke flere forskjellige typer verneutstyr samtidig, må du sikre at utstyret kan kombineres uten at det går ut over verneeffekten til det enkelte utstyret. Dersom arbeidstakeren skal utføre arbeid som utgjør en særlig fare for liv eller helse, er du nødt til å utarbeide en skriftlig instruks om hvordan arbeidet skal utføres samt hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes.

Førstehjelp kan redde liv

Selv om du har innført alle mulige forebyggende tiltak på arbeidsplassen, kan ulykker fortsatt skje. Da er det viktig å ha på plass førstehjelpsutstyr som inneholder viktige medisinske artikler til behandling av personskader. For å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø er du som arbeidsgiver pålagt å sørge for at førstehjelpsutstyr er tilgjengelig på arbeidsplassen, at dette er komplett – og at de ansatte har fått opplæring i bruken av utstyret og vet hvor det er plassert. Hvor mye utstyr som trengs, avhenger av hva slags arbeid som utføres, og hvordan lokalene er utformet.

Førstehjelpsutstyret kan bestå av

  • bandasjer, kompresser, sportsteip, plaster og sårservietter
  • fatle til avlastning ved bruddskader
  • desinfeksjonsmiddel
  • saks og pinsett
  • munn-til-munn-maske
  • engangshansker
  • øyeskyll og saltvannsoppløsning
  • brannbandasje og -gelé
  • isposer

I tillegg bør bedriften din ha tilgang til en hjertestarter. På den måten er dere godt forberedt dersom en person skulle oppleve hjertestans. Alle ansatte bør dessuten være opplært i grunnleggende førstehjelp, inkludert hjerte-lunge-redning (HLR), behandling av sårskader og håndtering av andre nødsituasjoner. Regelmessig sjekk og vedlikehold av førstehjelpsutstyret er også avgjørende for å sikre at det ikke er noen feil eller mangler som hindrer effektiv førstehjelp.

Hygiene og engangsbekledning

God hygiene på arbeidsplassen er svært viktig for å forhindre spredning av sykdommer og opprettholde god helse blant de ansatte. Engangsbekledning, for eksempel engangshansker, engangsforklær eller skoovertrekk, er viktig forbruksmateriell i arbeidsmiljøer der det er behov for å unngå krysskontaminering eller for å håndtere potensielt farlige stoffer.

Ved å bruke engangsbekledning kan ansatte redusere risikoen for å bli utsatt for skadelige stoffer eller smitte på jobb, samtidig som de bidrar til et rent og hygienisk arbeidsmiljø. Dette er spesielt viktig i helsevesenet, matindustrien og rengjøringsbransjen, der det ofte er strengere krav til hygiene. For eksempel bidrar engangsbekledning som hårnett, armbeskytter og kokkelue til å beskytte næringsmidler og andre produkter som behandles eller produseres, og reduserer risikoen for forurensning.

Som arbeidsgiver må du sørge for at de ansatte har tilgang til egnet engangsbekledning og mottar opplæring i riktig bruk og avhending av dette utstyret. Samtidig er det viktig å ha klare retningslinjer for hygienepraksis på arbeidsplassen, som kan inkludere hyppig håndvask, desinfisering av utstyr og overflater og korrekt disponering av engangsbekledning etter bruk. På denne måten kan alle bidra til å opprettholde et trygt, rent og sikkert arbeidsmiljø.

Å sikre godt vern på jobben er en viktig del av ethvert arbeidsmiljø. Ved å drive systematisk HMS-arbeid og etterleve lovene og reglene som er vedtatt for å beskytte norske bedrifter, kan du skape en tryggere og mer helsefremmende arbeidsplass for de ansatte. Ved å investere i sikkerhet og trivsel reduserer du risikoen for ulykker og skader, samtidig som du bidrar til økt arbeidsglede, produktivitet og lavere sykefravær blant de ansatte.

I sortimentet til Norengros finner du alt du trenger for å sikre godt vern på arbeidsplassen – fra førstehjelpsutstyr og arbeidsklær til verneutstyr og engangsbekledning. Kontakt oss i dag for å høre mer om hvordan vi kan hjelpe bedriften din!