Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Diverse plastprodukter. Foto: Grønt Punkt Norge | Fartein RudjordDiverse plastprodukter. Foto: Grønt Punkt Norge | Fartein Rudjord

Sirkulære emballasjevalg

Skal vi lykkes med å skape en bærekraftig næringsmiddelindustri, er vi nødt til å tenke sirkulært og bli mer bevisste rundt plastbruken vår. Det finnes idag flere gode naturmaterialer som erstatter plast. Plast er for mange fortsatt det eneste alternativet. Det er idag mulig å finne gode og mindre ressurkrevende plastløsninger. Norengros samarbeider med Grønt Punkt Norge for å kunne gi deg de beste alternativene.

EUs krav om at halvparten av all plast­emballasje i næringslivet skal gjenvinnes innen 2025 er et hårete, men likevel gjennomførbart mål. Det krever målrettet satsing, og for å lykkes er vi nødt til å hjelpe hverandre med å finne de beste løsningene. Særlig i fiskeri- og kjøttindustrien kan det være utfordrende å få klare svar på hva som egentlig er mest bærekraftig forbindelse med produksjon og emballasje. Og ikke uten grunn – for det er til tider komplisert å følge med på plastdebatten. Men løsningene trenger ikke å være så kompliserte. Men god hjelp og riktig informasjon blir valgene enklere.

– Hva som er mest miljøvennlig, kommer ofte an på bruk, og noen ganger er plast­emballasje faktisk det mest miljøvennlige valget når man ser på hele livsløpet under ett. Andre ganger kan det være fornuftig å unngå bruk av plast – og enda oftere: bruke mer resirkulert plast, sier Arve Martinsen, kommunikasjonsrådgiver i Grønt Punkt Norge.

Les også: Nye etiketter kan bidra til mindre plastavfall

Resirkulering er god sirkulær økonomi

En stor del av jobben dreier seg om å bli mer bevisste på hva slags plast vi bruker, og hvordan ulike plasttyper faktisk skal behandles etter bruk. Nøkkelen til å nå EU-kravene, og å gjøre hele bransjen mer bærekraftig, er å bygge opp en mer sirkulær­ ­økonomi – og å gå fra «bruk og kast» til «bruk og gjenbruk». Skal vi lykkes med det, er det viktig å vite forskjellen mellom resirkulerbar og nedbrytbar plast.

Bruk mer resirkulert plast i emballasje, og start gjerne med den som ikke er i direkte kontakt med mat

– Skal vi nå kravene om 50 prosent material­gjenvinning innen 2025, må vi først og fremst stimulere til økt bruk av resirkulert plast. Arve Martinsens tips til alle bedrifter i næringsmiddelindustrien er enkelt: Bruk mer resirkulert plast i ­emballasje, og start gjerne med den som ikke er i direkte kontakt med mat.

Les også: Derfor er det lurt å bytte fra svart til lys emballasje

Hva er egentlig bioplast?

Bioplast har i de senere år kommet på markedet som en erstatning til fossil plast i flere produkter. Og utviklingen går raskt.

Det er forskjell på de ulike plast­typene, og særlig begrepet «bioplast» kan være for­­virrende for mange. Det er heller ikke så rart. Bioplast er en samlebetegnelse som betyr at plasten er produsert av bio­­basert masse som mais, stivelse, sukkerrør, cellulose, vegtabilske oljer. Bioplasten er enten biobasert eller bionedbrytbar.

Moderne sorteringsteknologi kan resirkulere biobasert plast, på lik linje med fossil plast. Bionedbrytbar plast kan brytes ned av mikroorganismer til CO2 eller annen biomasse. Bionedbrytbar plast kvalifiseres i 3 nivåer utfra nedbrytningsevne. De fleste typer må behandles i lukkede miljøer (kompostering / biogass). Mens noen kan brytes helt ned, i naturen, uten ytre påvirkning.

Dersom nedbrytbar plast går til resirkulering reduserer den kvaliteten på øvrig resirkulert plast. Derfor er den lite egnet for resirkulering og behandles derfor idag som restavfall.

Plast skal aldri i naturen – uansett

– For noen kan kanskje nedbrytbar plast høres forlokkende ut, i den forstand at den vil brytes raskere ned enn vanlig plast dersom den skulle ende opp som forsøpling – og noen tenker kanskje at det er greit å kaste nedbrytbar plast i naturen. Men det er en del usikkerhet knyttet til hvor vidt plasten faktisk brytes helt ned – og før den eventuelt brytes ned, kan den akkurat som annen plast, også gjøre stor skade på naturen, sier Arve.

Arve Martinsens tips til alle bedrifter i næringsmid­delindustrien er enkelt: Bruk mer resirkulert plast i emballasje, og start gjerne med den som ikke er i direkte kontakt med mat.

Plastløftet

I 2019 avla Norengros Plastløftet, som forplikter oss til å bidra til en mer sirkulær plastøkonomi. Vi jobber kontinuerlig med å redusere plastmengde, bruke mer ­resirkulert plast og øke resirkuleringsgraden på produkt­ene våre. Et godt eksempel er Pure renholdsprodukter.

Pure renholdsprodukter

Svanemerket og resirkulerbare

Pure er en komplett serie med renholdsprodukter for profesjonelle renholdere. Serien består av over 50 ulike produkter spesialisert for å løse ulike type problemer. I tillegg til at produktene er Svanemerket, er det fokusert på at emballasjen er resirkulerbar og at det brukes gjenvunnet materiale i emballasjen så langt det er mulig.

Produktene er også merket med de nye emballasje­merkene for resirkulering for å gi en ekstra påminnelse om daglig sortering og øke mengden riktig sortert emballasje. Har du også lyst til å delta i kampen for en mer miljø­vennlig og bærekraftig næringsmiddelindustri, kan du bli med og ta Plastløftet på Grønt Punkt Norge sine sider.

I videoen under kan du høre litt mer om hvordan Norengros jobber med kundetilpasset emballasje og hvorfor vi er medlem av Grønt Punkt Norge.

Har du spørsmål om plastemballasje og hvilke produkter som kan hjelpe dere til å bli mer sirkulære og bærekraftige? En av våre fagspesialistene hjelper deg gjerne. Ta kontakt med oss, eller ta turen innom en av våre 37 butikker.