Pasientløftere gjør hverdagen enklere og tryggere
Pasientløftesystemer gjør løft og forflytning av pasienter bedre og tryggere for både pasienten selv og for pleierne. Norengros leverer tilpassede løsninger for alle behov og lokaler, med dyktige fagkonsulenter som bistår med råd og veiledning i hele prosessen.
Service, kvalitet og ansatte med riktig kompetanse i alle ledd, er noe Norengros alltid setter høyt. Dette er særlig viktig i vår medisinsk-tekniske avdeling, som gir faglige råd og utfører tekniske tjenester av høy kvalitet. Knut Øie, salgskonsulent for Helse Offentlig i Norengros Kjosavik, bistår ulike kunder daglig og vet hva akkurat du bør tenke på ved anskaffelse av pasientløftere.
Vi tilbyr sømløse heissystemer som sørger for at pasienten ikke trenger å flyttes fra en heis til en annen.
Ulike pasientløftere til ulike behov
Pasientløftere finnes både som gulvheiser og takheiser, som aktive og passive løftere og med ulike typer seil som holder pasienten oppe.
- Når pasienter har kommet dit at de trenger hjelp av en mekanisk løfter, er det viktig at det finnes riktig utvalg og tilstrekkelig antall løftere og seil tilgjengelig. Ulike pasienter har ulike behov. Noen har lammelser som gjør at de trenger et seil som beskytter en arm eller en skulder. Andre har behov for seil med høy rygg som kan støtte hodet hvis pasienten ikke har styrke til å holde det oppe selv, informerer Knut.
Aktive løftere brukes gjerne for å hjelpe pasienter fra sengekant til rullestol eller fra stol til WC. For å kunne bruke en aktiv heis, må pasienten kunne stå på minst ett ben, ha nok styrke til å holde balansen, samt kunne lene seg bak og holde bena frem for at løft skal gjennomføres. Hvis dette ikke er mulig, er passiv heis neste steg. Passive løft kan oppleves litt mer krevende for pleiere og være litt mer ubehagelig for pasienten, som mister mer av kontrollen.
For mange pasienter er det problematisk å komme seg fra sengen til badet uten assistanse. Pasientløftere gjør denne forflytningen trygg og enkel, uten tunge løft for pleierne. Ofte gjøres dette ved at pasienten løftes fra sengen i et seil, som så blir koblet på en ny heis på badet:
- Vi får ofte høre fra pleiere at de synes det er skummelt å flytte pasienter på denne måten. De opplever det som risikabelt å bytte heis mens pasienten henger i seilet. Vi tilbyr sømløse heissystemer som sørger for at pasienten ikke trenger å flyttes fra en heis til en annen.
Skal man velge gulvheis eller takheis?
Gulvmodeller kan enkelt flyttes mellom rom, avdelinger og oppholdsrom, og kan være sammenleggbare slik at heisen kan tas med på reiser. De kan også flyttes mellom institusjoner i en kommune etter hvor det er behov for den. Det finnes et bredt utvalg av ulike modeller som er forholdsvis rimelige i innkjøp.
Vi tilpasser løsningene i dialog med pleiere og ledelsen. Sammen ser vi på alle løsninger og finner ut hva som vil fungere best for de ulike kundene.
Takheis er en mer kostbar investering som krever montering, og i noen tilfeller må rommet tilpasses etter takskinnene. For noen kan takheiser likevel være å foretrekke:
- Mange sykehjem har myke gulv for at de skal være behagelige å gå på. Det gjør at gulvheiser graver seg ned i gulvet, noe som øker friksjonen. Dermed må pleierne bruke unødig mye krefter på å dra heisen. En takheis ruller av seg selv og du slipper denne problemstillingen – det blir mer ergonomisk og man reduserer risikoen for belastningsskader, i tillegg til at den gjør sårstell og arbeid med pasienten i sengen enklere.
- Ved sårstell kan du for eksempel heise opp foten for å komme til, noe som forenkler arbeidet betydelig. Heisen er også et utmerket hjelpemiddel for å snu pasienten i sengen. Da kobles heisen på et underlag i sengen og pleierne kan snu pasienten og jobbe rundt sengen uten å ha noe i veien.
Gulvmodeller kan enkelt flyttes mellom rom, avdelinger og oppholdsrom, og kan være sammenleggbare slik at heisen kan tas med på reiser.
Levetiden til løfteseilet
Levetiden på et løfteseil estimeres til 3 og 5 år avhengig av hvilket materiale det er laget av, men som med så mye annet så avhenger levetiden av hvor hyppig seilet er i bruk og vask. Mange av våre løfteseil har en levetid langt utover det som er estimert, og derfor skal et løfteseil kontrolleres for feil og mangler ved et periodisk ettersyn minst hver 6. måned. Et eldre seil som er godkjent ved periodisk ettersyn kan fortsatt brukes fram til det oppstår mangler, men om det oppstår feil eller mangler som ikke kan utbedres så er det på tide å bytte ut seilet.
Mange alternativer for en bedre hverdag og et optimalt arbeidsmiljø
Knut og kollegaene i Norengros bistår gjerne sykehjem og helseinstitusjoner med å finne de beste løsningene for akkurat deres lokale og behov. Det er mange hensyn å ta, også med tanke på økonomi, og i tilfeller hvor Norengros ikke har vært involvert i byggeprosessen, må løsninger tilpasses i ettertid:
- Vi tilpasser løsningene i dialog med pleiere og ledelsen. Sammen ser vi på alle løsninger og finner ut hva som vil fungere best for de ulike kundene. Når vi er med allerede fra byggeprosessen, kan vi lage smartere og helt sømløse løsninger.
Befaring fra Norengros’ rådgivere er gratis. Deretter får kunden tilsendt et pristilbud som de kan se på i etterkant.
- De fleste er naturlig nok veldig fornøyde når de får optimaliserte løsninger som gjør hverdagen bedre, sier Knut avslutningsvis.