

Hva er palmeblad?
Nedfalne blader samles opp, vaskes og presses i fasong. Uten ytterligere forarbeid er palmeblad klart til bruk på bordet, i ovn, mikro eller i fryseren.
Palmeblad
Palmebladproduktene lages av bladene til betelpalmen (også kjent som arekapalme). Hvert produkt er unikt med et individuelt mønster.
Betelpalmen vokser hovedsakelig i India. De nedfalne palmebladene plukkes opp fra bakken for hånd, bringes til fabrikken og renses med høytrykksspyling. Deretter formes de og stanses ut i en presse under varmepåvirkning. Etter stansingen skjæres kantene rette, og brettene tørkes. Til slutt sendes de til Europa.
Palmebladene kan for eksempel brukes til å lage skåler, tallerkner og fat som kan brukes i ovn, mikro eller i fryseren – eller til å sette rett på bordet.
Produktene fra palmeblader kan komposteres, her må man undersøke lokale forhold. Dersom kompostering ikke lar seg gjennomføre skal produktene kastes i restavfallet.
Fordeler
Opprinnelse og produksjon
- Fornybart råmateriale (ikke kjemisk modifisert)
- Avfallsprodukt
- Gunstig for småbønder i India
- Intet behov for kunstgjødsel eller sprøytemidler
Avfallsdisponering
- Kan energigjenvinnes uten å forurense
- Kan komposteres
Egenskaper
- Fettbestandig
- Fuktbestandig
- Syrebestandig
- Ingen helserisiko
- Velegnet til frysing
- Velegnet for mikrobølgeovn
- Velegnet for stekeovn
- Kan låses med lokk
- Svært stabilt og motstandsdyktig
Ulemper
Opprinnelse og produksjon
- Vokser ikke i Europa, lange transportruter
- Begrenset tilgjengelighet
- Avhengig av værforhold, innhøsting er kun mulig i den tørre årstiden
- Relativt høy vekt
Avfallsdisponering
- Ikke resirkulerbart
Egenskaper
Kanskje du også er interessert i dette?
Les mer om de ulike variantene.