Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Illustrasjon av Norengros' verdikjedeIllustrasjon av Norengros' verdikjede

Norengros’ verdikjede

Innkjøp og salg av varer og tjenester er Norengros’ hovedaktivitet. Dette involverer et stort antall leverandører og kunder. Verdikjeden er kompleks med mange involverte aktører i hver transaksjon.

Det er viktig å danne deg et bilde av egen aktivitet for å vite hvordan vi påvirker omgivelsene med hensyn til miljø, økonomi og sosiale aspekter, både før og etter varene har gått gjennom systemet vårt.

Illustrasjon av Norengros' verdikjede

Tre hovedgrupper

Aktivitetene deles inn i tre hovedgrupper:

  • Oppstrømsaktiviteter
  • Egne aktiviteter
  • Nedstrømsaktiviteter

Våre aktiviteter påvirker markedet vi er en del av, det påvirker menneskene som er involvert i tillegg til miljø og klima både lokalt og globalt.

Illustrasjon av hvordan de tre hovedgruppene i Norengros verdikjede henger sammen

Oppstrømsaktiviteter

Oppstrømsaktiviteter omfatter alt som foregår før varen kommer frem til oss. Her omfattes utvinning av råmaterialer, produksjon av produkter, transport mellom de ulike leddene og tjenester vi benytter oss av.

Utvinning/produksjon av råmaterialer

Utvinning av råmaterialer til papir- og plastprodukter, utvinning av metaller og mineraler, og produksjon av tekstiler og andre råvarer.

Produksjon av varer

Produksjon av papir- og plastprodukter, elektronikk, tekstilprodukter og andre varer.

Innkjøpt transport

Transport fra produksjonssted til Norengros-grossist inkludert pakking og transport via vei, sjø, tog eller fly. Kan også inkludere omlasting i transitt.

Innkjøpte tjenester

Rådgivningstjenester , driftstjenester (renhold, kantine, vekter, elektriker, entreprenør, renovasjon osv), ekstra bemanning (sjåfører og butikk/ lagerarbeidere), bank/finans, IT-drift osv.

Egne aktiviteter

Egne aktiviteter er alt det vi selv foretar oss. Her inngår transporten av varer fra oss til kunder, drift av butikker, lager og andre bygg, tjenestene vi tilbyr og våre egne produksjonsprosesser. Dette er den delen av verdikjeden vi lettest kan ha kontroll på, da det foregår hos oss selv.

Egenproduksjon av varer

Produksjon av spesialemballasje samt trykkeri.

Salg og markedsføring

Salg (sikre riktig informasjon, inkl. datablader og oppfølging av kunder i riktig bruk) og markedsføring (inkl. kommunikasjon i ulike kanaler og sponsorater, reklame og prissetting).

Utleie- og reparasjonstjenester

Utleie av maskiner. Installasjon og service av maskiner hos kunde.

Lager-, butikk- og forretningsdrift

Innkjøpsfunksjon, drift av lager, egenproduksjon av strøm og håndtering av avfall fra egen drift eller samlet inn fra kunder. Opplæring av ansatte.

Egen transport

Transport av varer og mennesker i Norengros sine egne kjøretøy eller firmabiler. Ruteplanlegging, lasting, kjøring og lossing, samt lading/fylling av drivstoff.

Nedstrømsaktiviteter

Nedstrømsaktiviteter er de aktivitetene som foregår etter vi har levert varer eller tjenester til kundene våre. Produkter påvirker på ulikt vis i bruksfase og som avfall, og er derfor en viktig del av verdikjeden vår.

Bruk av solgte varer

Bruk av f.eks. engangsprodukter, samt medisinske produkter og kjemikalier eller andre varer som kan være farlige. For maskiner og lyspærer: Energibruk og evt vedlikehold.

Avhending av varer

Materialgjenvinning eller forbrenning/annen behandling.