Mindre plast og lettere last med ny type strekkfilm
Jobben VOSS gjør for å redusere klimautslipp har ført til internasjonal oppmerksomhet. Bærekraft og miljø er nøkkeltema gjennom hele produksjonsprosessen, og det krever en leverandørpartner som er like opptatt av miljø som det de selv er.
– I stedet for at det går 15–20 trailere ned til kaia i Kristiansand hver eneste dag, har vi et eget tog. Det kommer opp til oss med råvarer, og går ned igjen med Voss-vann.
Richard A. Schieke er sustainability manager for VOSS Water som distribueres til nesten 50 land rundt om i verden. Vannet tappes i Iveland i Aust-Agder, før det transporteres til havner i blant annet USA, Kina og Australia. Schieke lever og ånder for at dagens industri ikke skal ødelegge for kommende generasjoner, og han har bidratt til at selskapet i dag har en sorteringsgrad på rundt 98 prosent – det vil si at nesten ingenting av det de bruker i produksjonen ender opp som søppel. Han mener VOSS er i en posisjon hvor de kan skape store ringvirkninger – både i form av hjelpearbeidet med VOSS Foundation og måten de samarbeider med leverandører på.
Miljø og samfunnsansvar
– Når du kjøper så mye råvarer som det vi gjør, har du også en forpliktelse overfor samfunnet. Klarer vi å få leverandørindustrien til å tenke mer miljøvennlig for oss, vil det føre til at nye miljøvennlige produkter blir mer tilgjengelig for andre selskaper også. Selskaper med stor kjøpekraft er nødt til å bry seg og hele tiden utfordre leverandørene sine – og den utfordringen tar Norengros gladelig. De er alltid på jakt etter nye miljøvennlige løsninger og produkter for oss, og de skjønner at det er der fremtiden ligger, sier Schieke.
Helt ny teknologi gjorde det mulig å bytte ut strekkfilmen VOSS bruker i leveransene sine til en tynnere film som er enda sterkere enn den de brukte tidligere. Det alene har redusert plastforbruket med åtte tonn i året
Nylig reduserte VOSS PET-innholdet i plastflaskene sine med rundt tre gram, noe som gjør at hver container de sender ut veier 125 kilo mindre.
– Lettere og mindre transport betyr lavere kostnader, men det betyr også redusert CO2-utslipp. Og de som skal levere til oss ender også opp med å frakte mindre, så de reduserer også CO2-utslipp, sier Schieke.
Forstår utfordringene – kutter både utslipp og kostnader
Gry Mjanger er fagkonsulent hos Norengros Gustav Pedersen og samarbeider tett med VOSS. Og selv om VOSS gjerne betaler litt ekstra for mer bærekraftige løsninger, utveksler de to stadig ideer om hvordan de kan kutte både kostnader og utslipp.
Det er utrolig viktig at vi deler ideer, og at vi beveger oss i den retningen sammen, sier Schieke.
– Helt ny teknologi gjorde det mulig for oss å bytte ut strekkfilmen VOSS bruker i leveransene sine til en tynnere film som er enda sterkere enn den de brukte tidligere. Det alene har redusert plastforbruket med åtte tonn i året, i tillegg til at hver pall de sender ut tar mindre plass og veier mindre. Tynnere film betyr også at de får tilsendt mindre og færre ruller til anlegget sitt, sier Mjanger.
Bærekraftig samarbeid
– Jeg drømmer om å kunne levere plastsøppel til Norengros, og få produkter av den samme resirkulerte plasten tilbake. Da først er vi virkelig sirkulære. Det er utrolig viktig at vi deler ideer, og at vi beveger oss i den retningen sammen, sier Schieke.
– Det er utrolig givende å jobbe med noen som er så engasjerte. Deres visjoner og tanker gjør oss mer kreative og bevisste, og da er det fint å kunne hjelpe dem med løsninger som gjør deres arbeidsdag enklere, sier Mjanger.
Schieke lever og ånder for at dagens industri ikke skal ødelegge for kommende generasjoner, og han har bidratt til at selskapet i dag har en sorteringsgrad på rundt 98 prosent – det vil si at nesten ingenting av det de bruker i produksjonen ender opp som søppel. F.v. Richard A. Schieke, sustainability manager hos VOSS Water, Gry Mjanger, fagkonsulent for Norengros Gustav Pedersen