Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
MiljøMiljø

Norengros klimarapport

Reduksjon av klimautslipp, og klimatilpasning er sentral i Norengros identitet og strategi for å bidra mot å nå målene i Parisavtalen. Klimarapporten gir Norengros som organisasjon mulighet til å evaluere seg selv over tid og se hvor just­eringer bør gjøres for perioden og fremtid.

Om rapporten

Norengros er Norges største leverandør av forbruksvarer til privat og offentlig sektor. Et omfattende produktspekter gjør oss til totalleverandør av forbruksvarer til næringslivet og offentlig sektor. Norengros er en virksomhet med et felles og sunt verdisett, der vi stiller strenge krav til oss selv og vår innvirkning på miljøet og samfunnet for øvrig. Verdiene gjenspeiles i de ansattes og virksomhetens holdninger og atferd, og vi arbeider kontinuerlig med å begrense vårt klimavtrykk.

Klimarapporten har til hensikt å gi en ­oversikt over organisasjonens klimagassutslipp (GHG-utslipp). Reduksjon av klimautslipp og klimatilpasning står sentralt i Norengros’ identitet og strategi for å bidra mot å nå målene i Parisavtalen. Klimaregnskapet er et viktig verktøy for Norengros ved at det gir oss konkrete utslippsdata og muligheten til å evaluere oss selv over tid. Norengros har de siste årene rapportert godt på scope 1 og 2.

Etter selvevalueringer og med økt kunnskap og forståelse ser vi at vårt scope 3 bidrar til de største utslippene og at vi fremover må øke fokuset her. Det som tidligere har vært frivillig rapportering vil bli lovpålagt.

Fra kvotekjøp til klimatiltak

Norengros har ambisjoner om å jobbe mer med konkrete tiltak for å redusere utslipp. I 2022 startet vi arbeidet med vesentlighets­analyser og vil i 2023 arbeide frem en tydeligere klimastrategi som skal erstatte kompenseringen fra tidligere år.

Så langt har vi anerkjent at de største utslippene våre kommer gjennom innkjøpte varer. Vi har vurdert risiko og muligheter der vi ser at arbeidet med bærekraft krever langt større dokumentasjon enn tidligere, og ved å kommunisere arbeidet vårt står vi sterkere.

I 2023 skal vi sette tydelige ambisjonsnivå og finne sentrale satsninger. Vi skal sørge for at klimaregnskap fører til handling og tydeliggjøre en bro mellom rapporteringen og selskapenes atferd.

Kartlegging av miljøaspektene i Norengros

Norengros har i lang tid jobbet systematisk med å redusere belastningen på miljøet ­og er bevist vårt miljøansvar. For å ­demonstrere ­vårt ansvar ble vi første gang miljøsertifisert i henhold til ISO 14001 i 2016. Før ISO sertifisering hadde Norengros flere år som miljøfyrtårnsertifisert bedrift, og har alltid vært opptatt av at miljø og bærekraft skal være del av identiteten til Norengros.

Norengros har utarbeidet en omfattende rutine for å kartlegge miljøaspektene som Norengros har påvirkning på. Miljøaspektene er både interne for organisasjonen, og de eksterne, som påvirker miljøet og interessenter for Norengros. Norengros gjennomfører årlig kart­legging av disse aspektene og gjennomfører samsvars­vurdering utført av tredjepart for en uavhengig bekreftelse på at lover og krav relatert til ytre miljø er overholdt.

Prosessoptimalisering

I forbindelse med å minimere utslipp av CO2e benytter Norengros seg av avanserte løsninger for optimalisering av kjøreruter, for å lage beste leveringsrute og veivalg som skal benyttes for å spare tid og utslipp.

Klimaregnskap

Om regnskapet

Klimaregnskapet baserer seg på tilsendt tallmateriale fra våre 13 grossister i tillegg til kjedeadministrasjon og sentralt lager. Norengros har ­ført klimaregnskap siden 2019.

Metode

Årets mal for klimaregnskapet er oppdatert i samarbeid med PWC med oppdaterte faktorer for utregninger av utslipp. Utregningen av klimafotavtrykket i klimaregnskapet tar utgangs­punkt i Greenhouse Gas Protocol (GHG-protokollen). I rapporten skiller vi mellom direkte klimagassutslipp (omfattet av Scope 1 i GHG-protokollen), indirekte utslipp fra energiforbruk (Scope 2) og andre indirekte utslipp (Scope 3). I tråd med GHG-protokollen har vi også tydeliggjort om Scope 2-utslippene er beregnet i henhold til lokasjons- eller markedsbasert metode.

Analysen i denne rapporten er utført iht. «A Corporate Accounting and Reporting Standard Revised edition». Standarden omfatter rapportering av de seks klimagasser som inngår i Kyoyo protokollen som er: Carbon dioxid (NO2), metan (CH2), Nitrous oxide (N2O), Hydrofluorocarbons (HFCs), perfluorocarbons (PFCs), og Sulphur hexafluoride (SF6), som omregnes til CO2-ekvivalenter.

Klimaregnskapet er inndelt i tre nivåer (Scopes) som består av både direkte og indirekte utslippskilder.

Klimaregnskapet er inndelt i tre nivåer (Scopes) som består av både direkte og indirekte utslippskilder. Kilde: GHG Protocol. ghgprotocol.org: «A Corporate Accounting and Reporting Standard Revised edition»