

Derfor er gode matter til inngangspartiet en god investering
Matter til inngangspartiet gjør mer enn å skape et godt førsteinntrykk. Med riktig matte reduseres mengden smuss og fuktighet som fraktes videre inn i bygget via skoene, og gir gevinst for både helse, trivsel og vedlikehold.
Støv, skitt og fuktighet påvirker helsen vår. Partikler og fukt som vi drar med oss videre inn i bygningen via skoene, kan både påvirke helsen negativt og forringe bygningsmassen. Jo flere skritt man tar på matten, desto mer skitt og fuktighet blir lagt igjen ved inngangen.
– Tenk gjerne mattesoner delt inn i 3 og 3 meter når du planlegger inngangspartiet, råder salgskonsulent Terje Brendbakken i Norengros Johs Olsen. Han anbefaler å tenke over hvor mange passeringer inngangen har daglig når man skal velge mattesystem. Noen matter er beregnet for lett bruk, mens andre tåler større belastninger.
– Jo flere innpasseringer per dag, desto bedre mattesystem kreves, sier han. – For eksempel vil 3 meter med avskrapningsmatte etterfulgt av 3 meter med en fuktabsorberende matte kunne fjerne så mye som 90 prosent av skitten vi ellers ville dratt med oss videre inn. Det skåner bygningsmassen for mye slitasje og sparer renholderen for mye arbeid, samtidig som det sikrer et bedre innemiljø.
Se også: Fjernet skoovertrekk med ny matte i inngangspartiet
Ulike typer matter
I den første sonen ved inngangspartiet anbefaler han en avskrapningsmatte, som ofte er grove matter laget spesielt for å fjerne grus og partikler. Mattene kan brukes direkte på gulvet eller i en mattebrønn og kommer både med og uten bunn. Det kan være greit å ta høyde for hvor mattene skal plasseres, forklarer Terje:
Matter reduserer behovet for vedlikehold og utskifting av gulv. I tillegg kreves mindre renhold med rengjøringsmidler. Det gir både miljømessige, ressursmessige og økonomiske fordeler
– Har du mattebrønn, er det en fordel å velge en matte uten bunn slik at skitten samles i brønnen og enkelt kan støvsuges når matten vippes til siden. Skal du legge matten rett på gulvet, bør du ha en matte med bunn for at ikke grus og skitt skal legge seg direkte på gulvet og skape unødig slitasje.
En kombinasjonsmatte fanger opp finere grus, partikler og støv, i tillegg til at den er fuktabsorberende. Med en fuktabsorberende matte får du, som navnet tilsier, en matte som primært fjerner og absorberer fukt fra skoene. Disse er gjerne laget av materialer som er effektive på hurtig fuktabsorbering, som bomull eller syntetiske materialer.
Riktig matte gir flere gevinster
Matter ved inngangspartiet gir samtidig et estetisk og delikat førsteinntrykk, og du kan lede folk i riktig retning ved nærmest å lage en gangvei med mattene videre fra inngangsdøren. Visste du at 99 prosent av oss instinktivt ser mot gulvet når vi går inn i et bygg? Med bedriftslogoen din på mattene har du plutselig en svært funksjonell reklameplakat rett innenfor døra.
Husk å skifte ut matter når de er slitte, minner Terje om avslutningsvis. – Utslitte og dårlige matter gir ingen effekt.
Når smuss blir lagt igjen ved inngangsdøren, bedres forutsetningene for å holde bygget rent, og inneklimaet forbedres. Dermed vil riktig valg av mattesystemer gi bedre langsiktig helsegevinst for de som oppholder seg i bygningen, i tillegg til at slitasje på underlaget reduseres betraktelig.
– Matter reduserer behovet for vedlikehold og utskifting av gulv. I tillegg kreves mindre renhold med rengjøringsmidler. Det gir både miljømessige, ressursmessige og økonomiske fordeler, forteller Terje.
Riktig vedlikehold er alfa og omega
– Det er viktig å rengjøre mattene skikkelig, understreker han. – Skitne matter gjør bare at enda mer skitt fraktes videre fra matten og innover i rommet av de som passerer.
Han forteller videre at det stort sett er en enkel oppgave å rengjøre og vedlikeholde mattene. – Ofte holder det bare å bruke støvsuger for å få bort smuss. Er det mye fuktighet, kan man eventuelt bruke en våtsuger.
Kombinasjonsmatter og fuktabsorberende matter støvsuges/våtsuges på samme måte som tepper. Er mattene svært fuktige, er det viktig å få tørket dem. De bør også spyles etter behov.
– Husk å skifte ut matter når de er slitte, minner Terje om avslutningsvis. – Utslitte og dårlige matter gir ingen effekt.