Derfor er det lurt å bytte fra svart til lys emballasje
Hvert år brennes rundt 6000 tonn plast som heller burde ha gått til gjenvinning. Hvorfor? Fordi den inneholder carbon black – et svart fargestoff som kun noen få sorteringsanlegg har teknologien til å sortere. Dersom fargen ikke har noe betydning for kvaliteten på produktet, bør du derfor se på muligheter for å bytte til lys plastemballasje.
– Svart plast farget med carbon black er vanskelig å gjenvinne fordi materialet ikke reflekterer lys og derfor ikke kan sorteres optisk med den teknologien som sorteringsanleggene bruker i dag, forteller Sina Maria Lystvet, fagansvarlig for materialer og teknologi hos Grønt Punkt Norge.
Til tross for dette er det svært mange bedrifter som benytter seg av carbon black – hovedsakelig fordi det ser pent ut og er rimelig. Konsekvensen er imidlertid at mye god plast går tapt og forsvinner ut av sirkulærøkonomien.
Hvert år brennes rundt 6000 tonn plast som heller burde ha gått til gjenvinning.
Hvis fargen ikke har noen betydning for kvaliteten og egenskapene til emballasjen og produktet, burde den byttes ut. Det finnes også enkelte svarte pigmenter som kan sorteres, men problemet er at de ofte er kostbare og mer gråaktige i fargen. Heldigvis er bedre og rimeligere alternativer under utvikling, sier Lystvet.
Skal du bytte ut emballasjen, handler det om å stille de riktige spørsmålene, som blant annet hvilket materiale emballasjen bør lages av, hvor stor andel som er av resirkulert materiale, og om materialet er mulig å sortere optisk.
Hun legger til at selv om vi fortsatt er et stykke unna målet om å fase ut all unødvendig bruk av carbon black, har mange bedrifter tatt tak og endret produktemballasjen.
– Alt i alt vil jeg si at norske bedrifter tar ansvar og gjør så godt de kan for å bidra til en mer bærekraftig næringsindustri.
Ha et bevisst forhold til emballasjen du velger
Skal vi få til et godt sirkulært system for emballasje og nå EUs mål om at 50 prosent av all plast skal bli materialgjenvunnet innen 2025, må bedrifter ha et bevisst forhold til emballasjen de velger. Skal du bytte ut emballasjen, handler det om å stille de riktige spørsmålene, som blant annet hvilket materiale emballasjen bør lages av, hvor stor andel som er av resirkulert materiale, og om materialet er mulig å sortere optisk.
– Mitt beste tips til bedrifter som ønsker å slutte å bruke carbon black og gå over til lys eller transparent emballasje, er rett og slett å snakke med kolleger i bransjen eller oss i Grønt Punkt. Både vi og medlemmene våre deler gjerne erfaringer og gode tips, sier Lystvet.
Ønsker du å fase ut bedriftens bruk av svart emballasje? Vi i Norengros er svært opptatt av miljø og bærekraft og jobber hele tiden med å kunne tilby de beste emballasjeløsningene på markedet. Ta kontakt, så hjelper vi deg i gang!