Hva er bambus?
Bambus vokser hovedsaklig i Asia og mesteparten av importen kommer fra Kina. Det er et råmateriale som fornyer seg hurtig og har svært stor evne til å absorbere Co2.
Bambus
Bambus kommer ofte fra småplantasjer i Kina, som leverer den til videreformidling i lokale fabrikker. Bambusrøret skjæres på langs i smale remser som slipes til tynne spidd. Etter det er de klare til å sendes til Europa. Bambus kan brukes til spidd, rørepinner, bestikk med mer.
Bambus kan ikke resirkuleres etter bruk. Den bør kastes i restavfallet og må derfor brennes (energigjenvinning). I likhet med tre kan det ikke anbefales å kaste store mengder bambus i komposten. Bambus egner seg ikke til kompostering – da det er et hardt materiale med sakte nedbrytning.
Viktig!
Gjenbrukbare (tåler vask) bambuskopper til varme drikker er ikke 100% bambus. De inneholder alltid en viss mengde melamin og formaldehyd for å holde de malte bambusfibrene sammen. Syre eller varme kan frigjøre giftige stoffer.
Fordeler
Opprinnelse og produksjon
- Hurtig fornybart råmateriale, ikke kjemisk modifisert
- Intet behov for kunstgjødsel eller sprøytemidler
- Høy kapasitet til å absorbere Co2
- Gunstig for småbønder
Avfallsdisponering
- Kan brennes uten å forurense
Egenskaper
- Fettebestandig
- Vannbestandig
- Syrebestandig
- Ingen helserisiko
- Velegnet til frysing
- Velegnet for mikrobølgeovn
- Mer stabilt enn tre
Ulemper
Opprinnelse og produksjon
- Vokser ikke i Europa, lange transportruter
Avfallsdisponering
- Ikke resirkulerbart
Egenskaper
Kanskje du også er interessert i dette?
Les mer om de ulike variantene.