Arbeidshansker gir ekstra trygghet på arbeidsplassen
Når arbeidshansker er nødvendig på arbeidsplassen, er det arbeidsgiverens ansvar å sørge for at hanskene gir nok beskyttelse til sitt bruk. Norengros' dyktige konsulenter gir deg råd og veiledning når du går deg vill i jungelen av ulike hansker og terminologi.
Norengros hjelper deg med riktig vernutstyr
Hansker brukes daglig på mange arbeidsplasser, enten av praktiske hensyn for å gjøre arbeidsdagen bedre, eller som et forebyggende sikkerhetstiltak for vern mot skader. Hva er viktig å tenke på når man velger arbeidshansker? Salgsansvarlig for arbeidstøy og verneutstyr i Norengros Kjosavik, Tone Hinna Meling, sørger for at kundene kan ta gode og velinformerte valg.
– Verneutstyr er et stort fagfelt. Det er mange ulike bransjer og ulike bruksområder. Dermed gjelder det å velge hansker som gir riktig beskyttelse og som passer til ditt bruk, sier Tone.
Vår jobb er å finne produktet som egner seg best til akkurat den jobben.
Hun og kollegaene i Norengros har god oversikt over ulike hansketyper. Alt fra tynne engangshansker som ofte brukes i helsesektoren, til tykke arbeidshansker som beskytter mot klemskader og støt. Det er mye som skal tas i betraktning, og Tone rådfører seg gjerne med leverandører og produsenter om produktenes egenskaper.
– Kunden har ofte en spesifikk behovsanalyse og vet hva de vil ha. Vår jobb er å finne produktet som egner seg best til akkurat den jobben.
Ulike risikokategorier gir ulike krav til arbeidshansker
Arbeidshansker kan kort oppsummert deles inn i tre kategorier:
- Minimal risiko: Dette er hansker som brukes til lettere arbeid hvor risikoen for alvorlig skade er liten. For eksempel til hagearbeid, til husholdning som beskyttelse mot ulike rengjøringsmidler eller mot varme som ikke overstiger 50 grader.
- Generell risiko: Hansker i denne kategorien gir ofte beskyttelse i arbeidsoppgaver hvor risikoen hverken er klassifisert som lav eller svært høy. Disse hanskene skal være testet ved et godkjent testinstitutt og typegodkjent av et akkreditert organ. De må også være merket med et piktogram som vises hanskens beskyttelsesfunksjon.
- Alvorlig risiko: Når det er fare for at det kan oppstå alvorlig eller varig skade, for eksempel ved håntdering av kraftige kjemikalier, skal hansker i denne kategorien brukes. Hanskene må være testet av godkjent testinstitutt og godkjent av et akkreditert organ. I tillegg må produksjonskontroll av produkt eller produksjon være gjennomført for at hanskene skal bli CE-merket.
Arbeidsgivers ansvar å sørge for riktig verneutstyr
Arbeidshansker er personlig verneutstyr, og det er arbeidsgivers oppgave å vurdere risikoforhold på arbeidsplassen og vurdere om det er nødvendig med hansker. Hvis konklusjonen er at hansker er nødvendig, hviler ansvaret også her på arbeidsgiveren for å sikre at hanskene gir god nok beskyttelse til sitt bruk.
De eliminerer ikke farene på arbeidsplassen, men gir en god beskyttelse mot skader når uhellet først er ute.
For eksempel vil en som jobber offshore og håndterer tunge kjettinger og jobber ute i vind og vær ha helt andre behov til arbeidshansker enn en elektriker som trenger fingerfølsomhet i arbeidet sitt.
– Enhver arbeidsgiver må gjøre en risikoanalyse og finne ut hva de behøver for å ivareta sikkerheten på arbeidsplassen. Hansker er en del av denne analysen. Vi har god kunnskap om forebygging av skader, og kan bistå med riktig risikovurdering og valg av hansker, betrygger Tone og minner samtidig om at selv de beste hanskene kan aldri gir en 100 % garanti mot skader og ulykker:
– De eliminerer ikke farene på arbeidsplassen, men gir en god beskyttelse mot skader når uhellet først er ute.