Nye etiketter kan bidra til mindre plastavfall
Mye plast som kunne blitt resirkulert, ender i stedet opp som restavfall. En av årsakene er at den resirkulerbare plasten ofte skjules bak store etiketter. Heldigvis kan du få hjelp til å sikre at all resirkulerbar emballasje faktisk blir resirkulert.
Skal vi nå EUs krav om at halvparten av all plastemballasje i næringslivet skal gjenvinnes innen 2025, er vi nødt til å hjelpe hverandre med å øke resirkuleringsgraden og å bli mer sirkulære. Og selv om innsatsen som legges ned for miljøet er god, er det likevel én ting mange kan bli bedre på. Det forteller fagspesialist innen spesialemballasje hos Norengros, Henning Sveen.
Etiketter og sleeves hindrer effektiv sortering
– Mange har allerede gjort en kjempeinnsats for å redusere plastavfallet sitt, men en utbredt utfordring er fortsatt at etiketter og sleeves stikker kjepper i hjulene for en effektiv gjenvinningsprosess, påpeker Henning.
Heldigvis finnes det effektive løsninger på problemet.
For når etiketten dekker for mye av produktet, er det nemlig materialet i etiketten maskinene på sorteringsanleggene registrerer – ikke hardplasten bak. Dermed risikerer emballasjen å ende opp som restavfall, til tross for at den utelukkende består av resirkulerbar plast ellers.
Når etiketten dekker for mye av produktet, er det nemlig materialet i etiketten maskinene på sorteringsanleggene registrerer – ikke hardplasten bak. Dermed risikerer emballasjen å ende opp som restavfall, til tross for at den utelukkende består av resirkulerbar plast ellers.
Anbefaler emballasje og plast i samme materiale
– Heldigvis finnes det effektive løsninger på problemet. For hardplastemballasje i polyetylen (PE) og polypropylen (PP) fungerer sorteringen aller best når etiketter og sleeves er laget av det samme materialet som emballasjen. Emballasjen bør være lys eller transparent. Skulle sorteringsmaskinen komme til å skanne etiketten, vil dette sikre at plasten likevel havner på rett sted og blir resirkulert, sier Henning.
Ved å bruke monomaterialer der det er mulig, kan vi sikre at emballasjen og etikettene dine er laget av samme plasttype.
Består etiketten av et annet materiale enn plastemballasjen, anbefaler Grønt Punkt at den ikke bør dekke mer enn maks 60 prosten av overflaten. De anbefaler også at sleeves og etiketter bør kunne skilles fra selve emballasjen på en enkel måte – noe man kan oppnå ved å utvikle etiketter med en annen massetetthet enn det plastemballasjen har.
Norengros spesialdesigner for både deg og miljøet
Norengros jobber hele tiden med å kunne tilby de beste emballasjeløsningene på markedet. Det handler om både lønnsomhet, design, logistikk og unike behov – og ikke minst om miljø. Derfor har Norengros også egne emballasjeøkonomer som hjelper deg med å finne gode og bærekraftige emballasjeløsninger av resirkulerbar plast.
– Det betyr at vi i fellesskap kan skreddersy løsninger som tar hensyn til både kostnad, logistikk, miljø og returmuligheter, forteller Henning – og fortsetter:
– Ved å bruke monomaterialer der det er mulig, kan vi sikre at emballasjen og etikettene dine er laget av samme plasttype. Ved å velge et lyst emballasjemateriale er du helt sikker på at plasten inngå i en sirkulærøkonomi. Svart PP sorteres ofte som restavfall da NIR-maskiner ofte har vansker med å gjenkjenne materialer som ikke reflekterer lys, dvs. helsvarte ting (Carbon Black).
Enten du trenger detaljemballasje, emballasje til produksjon og logistikk, emballasje til netthandel, matvareemballasje eller emballasje med trykk, kan vi sammen sørge for at så mye som mulig i produksjonskjeden din optimaliseres for gjenvinning.
Vil du vite mer om hvordan bedriften din kan redusere plastavfallet og samtidig øke resirkuleringsgraden? Ta kontakt i dag, så finner vi sammen fram til den beste løsningen på akkurat dine utfordringer.